6 sierpnia, 2021

Szlachetne Zdrowie Blog

O zdrowiu i nie tylko poczytasz na łamach naszego bloga!

Jak wybrać smaczne i zdrowe pieczywo?

3 min read

Pośród wielu gatunków chlebach najpopularniejsze jest pieczywo pszenne, może być wypiekane z mąki jasnej lub ciemniejszej, uzyskujemy z niej zarówno chleb, jak i różnego rodzaju bułki białe, chleb razowy graham czy też bagietki.

Pieczywo pszenne to także różnego rodzaju wyroby słodkie, jak rogale, bułka wrocławska czy też charakterystyczny chleb tostowy. Oczywiście najlepsze będzie pieczywo żytnie, najczęściej według tradycyjnej receptury wykonuje się je na zakwasie, czasem także można dodać niewielką ilość drożdży, czasem także występuje to pieczywo z domieszką mąki pszennej. Oczywiście chleby mogą posiadać różnego rodzaju dodatki, takie jak słonecznik, dynia wszystko zależy od tego co lubimy, może być to także chleb pełnoziarnisty lub razowy a także pieczywo na miodzie. Warto jednak zwrócić uwagę że pieczywo pszenne posiada niewielką ilość składników odżywczych, błonnika jest za to dość lekkostrawne, zatem jest wybierane bardzo chętnie przez osoby z czułem żołądkiem. Otrzymujemy z niego wyroby pulchne, możemy także znaleźć bułki posypane sezamem, różnego rodzaju ziarnami. Jak wybrać smaczne i zdrowe pieczywo?

Z pewnością pieczywo żytnie jest lepszym wyborem ponieważ posiada więcej składników odżywczych takich jak błonnik, niacyna, kwas foliowy też witamina B.

Warto poszukiwać także wyrobów z mąki pełnoziarnistej czasem może także posiadać domieszkę mąki orkiszowej, która jest zdrowszym rozwiązaniem, dlatego też tego rodzaju wyroby chętnie wybierają osoby które są na diecie. W tym wypadku także warto wybierać pieczywo z mąki nieoczyszczonej, zawiera ona więcej błonnika, może pomóc w przypadku otyłości, tego rodzaju pieczywo znajdziemy w wielu sklepach, piekarnie oferują wiele tego rodzaju produktów. Można także zakupić chleb w supermarkecie, który jest pieczony na miejscu, jednak warto pamiętać że nie zawsze będzie on tak dobrej jakości, jak chleb to wypiekany w piekarni. Dużą różnicą tutaj jest piec, z pewnością w piekarni mamy do dyspozycji bardziej profesjonalne piece, także bardziej doświadczone osoby które znają się na wypieku chleba czy też bułek, które wiedzą dokładnie jaka powinna być temperatura i ile czasu powinien trwać wypiek. Z pewnością kiedy mieszkamy w stolicy warto poszukać sprawdzonych piekarni z tradycjami, niejedna Piekarnia w Warszawa wypieka nadal chleb według receptur, które często posiadają nawet kilkaset lat, w tym wypadku dużo się nie zmieniło, używa się podstawowych składników takich jak mąka, woda czy sól.