16 stycznia, 2022

Szlachetne Zdrowie Blog

O zdrowiu i nie tylko poczytasz na łamach naszego bloga!

Zwalczanie chwastów to nie tylko wyższe plony

2 min read

Środki ochrony roślin są niezwykle ważne w produkcji roślin spożywczych.

Pomagają rolnikom w uprawie większej ilości żywności na mniejszej powierzchni, chroniąc uprawy przed szkodnikami, chorobami i chwastami, a także zwiększając wydajność plonów na hektar. Bez stosowania środków ochrony roślin nawet ponad połowa naszych upraw byłaby stracona przez szkodniki i choroby.

Zwalczanie chwastów to nie tylko wyższe plony

Zwalczanie chwastów w zbożach ozimych wiosną

Wszyscy rolnicy stosują różnorodne środki ochrony, w tym rolnicy ekologiczni. Niezależnie od tego, czy substancje te pochodzą ze źródeł syntetycznych, czy naturalnych, są one używane przez wszystkich rolników. Zarówno syntetyczne, jak i naturalne środki ochrony roślin mają różne poziomy toksyczności, należy ich również używać z rozwagą i tylko w razie potrzeby. Sukcesywne zwalczanie chwastów umożliwia rolnikom produkcję bezpiecznej żywności wysokiej jakości po przystępnych cenach. Pomagają również rolnikom zapewnić obfitość pożywnej, całorocznej żywności, niezbędnej dla ludzkiego zdrowia.

Bez użycia skutecznych i efektywnych środków ochrony roślin ponad połowa upraw roślin spożywczych byłaby stracona przez szkodniki i choroby. Z powodu chwastów, szkodników i chorób rocznie traci się od 26 do 40 procent światowej potencjalnej produkcji roślinnej. Bez zastosowania odpowiedniej ochrony upraw straty te mogą się z łatwością podwoić. Uprawy roślin spożywczych muszą konkurować z tysiącami gatunków chwastów i owadów roślinożernych. A zagrożenia nie kończą się, gdy uprawy opuszczą pola, ponieważ insekty, choroby, pleśnie i gryzonie mogą powodować szkody w magazynach i podczas transportu. Zastosowanie odpowiednio dobranej agrochemii może przedłużyć żywotność upraw i zapobiec stratom pożniwnym.

Ilość i jakość uzyskanych plonów zależą od wprowadzonej ochrony roślin. Z pewnością zwalczanie chwastów w zbożach ozimych wiosną pozwala na zwiększenie plonów, ale środki ochrony roślin zmniejszają narażenie na spożycie żywności skażonej szkodliwymi mikroorganizmami i naturalnie występującymi toksynami, zapobiegając chorobom i zatruciom.